Rozgrzewające desery na zimę


Gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza, wszyscy szukamy sposobu na poprawę samopoczucia. Nic nie osłodzi mroźnych i ciemnych wieczorów zimowych tak doskonale, jak porządnie rozgrzewający deser. Pieczone jabłka z winem, rozpływające się w ustach brownie z chili czy aromatyczna korzenna czekolada do picia to sprawdzone przepisy na lepszy nastrój. Zainspiruj się nimi i pożegnaj zimową chandrę!

Jabłka pieczone w winie

Jabłka zapiekane z dodatkiem wina to idealny zimowy deser. Jego aromat rozchodzący się po całym mieszkaniu w trakcie pieczenia może nieco zakręcić w głowie. Tak przygotowane jabłka są zdecydowanie winne… doskonałego smaku!

Potrzebne składniki: 2 jabłka, 100 ml czerwonego wina, 4 łyżki cukru, cynamon, skórka pomarańczowa i bakalie.

Przygotowanie: Z jabłek usuń gniazda nasienne. Owoce natnij na krzyż i włóż do naczynia żaroodpornego. Następnie posyp je cukrem, cynamonem i skórką pomarańczową. Na koniec wlej wino. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Po wyciągnięciu, jabłka posyp dodatkowo bakaliami.

Brownie z chili

Nie od dziś wiadomo, że czekolada doskonale wpływa na nasze samopoczucie. Nic więc dziwnego, że brownie – najbardziej czekoladowe ciasto na świecie, idealnie sprawdza się w ponure, zimowe miesiące. A do tego jak smakuje! Brownie to spełnienie marzeń każdego czekoladoholika. To w wersji z chili dodatkowo świetnie rozgrzeje cię od środka.

Potrzebne składniki: tabliczka deserowej czekolady, 115 g masła, 50 g mąki pszennej, 4 jajka, 150 g cukru, 50 ml wody, szczypta chili.

Przygotowanie: Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej. Dodaj cukier, odrobinę chili i wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. Do czekoladowej masy wsyp mąkę i dodaj jajka. Całość wymieszaj i przelej do foremki wysmarowanej masłem. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Nieco pikantne brownie serwuj w bitą śmietaną.

Korzenna czekolada do picia

Idealny zimowy wieczór? Z kubkiem rozgrzewającej, aromatycznej czekolady, oczywiście! By podkręcić nieco jej charakter, dodaj typowe dla tej pory roku przyprawy – cynamon, kardamon i imbir. Gwarantujemy, że w takim towarzystwie szybko zapomnisz o „urokach” zimy i bez końca oddasz się słodkiej przyjemności.

Potrzebne składniki: 1 tabliczka mlecznej czekolady, 250 ml śmietanki 30 %, 1 szklanka mleka, cynamon, kardamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie: Mleczną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami i zagotuj cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą, ściągnij czekoladę z ognia i przelej do filiżanek.

Comments are closed.